LOFAR breidt uit naar Ierland

LOFAR breidt uit naar Ierland

De LOFAR-telescoop krijgt een station in Ierland. I-LOFAR (het Ierland-LOFAR-consortium) heeft € 1,4 miljoen toegekend gekregen van de Science Foundation Ireland (SFI). Samen met een half miljoen aan bijdragen van de I-LOFAR leden, is het mogelijk om het LOFAR-station te bouwen en te exploiteren. Het station zal in centraal-Ierland op de grond van het Birr Castle worden gebouwd.

De toekenning van de  € 1, 4 miljoen is vandaag, tijdens een bijeenkomst in het Bir Castle, gedaan door de Ierse ministers Bruton (werk, ondernemingen en innovatie) en English (educatie en skills). De toekenning is onderdeel van een investering van € 30 miljoen in wetenschap. 

The International LOFAR Telescope (ILT) onderzoekt nabije en ver weg gelegen sterrenstelsels. De radiotelescoop wordt ontwikkeld en beheerd door ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie. LOFAR is de grootste verbonden radiotelescoop ter wereld. De telescoop wordt sinds de opening in 2010 door toenmalig koningin Beatrix steeds verbeterd. Er zijn momenteel zes partnerlanden: van de 50 antennestations bevinden zich er 38 in Nederland, zes in Duitsland, drie in Polen en één in Frankrijk, Engeland en Zweden. Samen hebben zij duizenden antennes. De toevoeging van het nieuwe Ierse station zal de afstand vergroten tussen de antennestations, waardoor de afbeeldingen scherper worden.

Het door glasvezel verbonden Europese netwerk wordt uitgebreid naar 2000 km. Door deze grote afstanden kan het heelal gedetailleerd in kaart worden gebracht. 

ASTRON