LHC wordt voorjaar 2009 weer opgestart

Het 'kleine' wiel op weg naar de schacht. Credit: CERN. CERN
Het 'kleine' wiel op weg naar de schacht. Credit: CERN. CERN
De onlangs opgestarte deeltjesversneller (LHC) bij Cern in Genève, die door een mankement al weer snel uit bedrijf werd genomen, wordt in het voorjaar van 2009 weer opgestart, zo meldt het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (Nikhef).

Vorige week vrijdag is tijdens de voorbereidingen voor de eerste botsingen in de Large Hadron Collider (LHC) een probleem opgetreden waardoor de versneller de komende maanden niet in bedrijf zal zijn. Het opstarten in 2009 zal wel sneller gaan dan dit najaar het geval was omdat veel voorbereidend werk al gedaan is.

Het probleem op vrijdagochtend 19 september betrof hoogstwaarschijnlijk een elektrische verbinding tussen twee magneten. Er gingen op dat moment geen protonen door de versneller. Door het defect lekte helium in de tunnel waardoor het even duurde voordat experts ter plaatse de schade konden opnemen. Nadat de verbinding tussen twee magneten was gesmolten, ontstonden mechanische problemen met de supergeleidende magneten als gevolg van de hoge temperatuur. De precieze schade wordt nog nader onderzocht.

De Large Hadron Collider (LHC) was bezig met voorbereidingen om bij 5 TeV protonen rond te laten gaan. Dit is een hogere energie dan bij de start op 10 september, en nog niet eerder door de mens bereikt. Het plan is om zo stapsgewijs naar de uiteindelijke 7 TeV te gaan.

De sector waar het incident optrad moet opgewarmd worden, gerepareerd en weer afgekoeld naar -271 graden Celsius, wat zonder de reparatietijd zelf al minimaal een maand of drie gaat duren. Voor deze winter stond een stop gepland om nog wat aanpassingen te doen. Besloten is nu om dat aansluitend met de reparaties te doen en volgend voorjaar weer van start te gaan. De officiële openingen, van het LHC Grid op 3 oktober en van de LHC zelf op 21 oktober, gaan beide wel door.

In de tijd dat de versneller aanstond hebben de experimenten al goed kunnen laten zien hoe de detectoren werken.