Leidse studente wint lezingwedstrijd IYA2009

Leidse studente wint lezingwedstrijd IYA2009
De Leidse natuur- en sterrenkundestudente Tjibaria Pijloo heeft de lezingwedstrijd voor sterrenkundestudenten onder de 21 gewonnen die was uitgeschreven in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009. Zij versloeg op Sonnenborgh - museum & sterrenwacht in Utrecht haar drie medefinalisten met een populair-wetenschappelijke lezing over wormgaten. Zowel het aanwezige publiek als een professionele jury verkoos haar presentatie boven die van Werner Daalman (Leiden), Ans Hekkenberg (Nijmegen) en Wouter van Limbeek (Utrecht).


De hoofdprijs is een ticket naar de opening van het sterrenkundejaar in Parijs. Tjibaria zal deelnemen aan het speciale studentenprogramma dat deel uitmaakt van de openingsconferentie op 15 en 16 januari 2009. Aan IYA2009 doen wereldwijd meer dan 140 landen mee. Vele vaardigen jonge studenten af.

De sterrenkundige lezingwedstrijd is uitgeschreven door NOVA, KNVWS en Sonnenborgh om in de aanloop naar het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde een nieuwe generatie sterrenkunde-popularisatoren uit te dagen een breed publiek te fascineren. De vier studenten zijn daar goed in geslaagd. Het publiek werd in deze finale getrakteerd op vier verrassende en boeiende lezingen. De jury, onder leiding van prof. Ed van den Heuvel, was onder de indruk van het niveau van de presentaties van deze jonge studenten. Tjibaria Pijloo kreeg van zowel het publiek als de vakjury de meeste stemmen. Tjibaria is de tweede student die is uitgekozen om namens Nederland de openingsceremonie bij Unesco bij te wonen. Eerder dit jaar viel de winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade, Dejan Gajic, die eer al te beurt. Hij studeert inmiddels in Utrecht.