Leidse Sterrewacht grijpt naast restauratiesubsidie

Leidse Sterrewacht grijpt naast restauratiesubsidie
De oude Leidse Sterrewacht is niet doorgedrongen tot de finale van het tv-programma BankGiro Loterij Restauratie. In dat programma is een restauratiesubsidie in de wacht te slepen van 1 miljoen euro. Ook een ander monument, een 140 jaar oude stolpboederij waartegen de sterrewacht het moest opnemen, haalde de finale niet.

Hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke vertelde bij Noorderlicht wat de plannen waren met het geld: "De koepels zijn nu van asfaltpapier. We willen er weer koperen koepels op zetten, net zoals het vroeger was. Verder repareren we het dak, komt er een mooie balustrade, en krijgt de bibliotheek een dringende opknapbeurt." Op de Leidse Sterrewacht wordt allang geen wetenschappelijk onderzoek meer gedaan. Het is sinds de jaren zestig een echte publiekssterrenwacht, waar onder meer de Leidse amateurastronomen gebruik van maken.

De kijker kon zijn stem uitbrengen door te bellen of te sms'en naar een speciaal telefoonummer. De sterrewacht legde het nipt af tegen de stolpboederij. Beide monumenten zijn niet geëindigd bij de eerste vier en komen dus niet op 31 oktober in de finale. Daarin strijden de vier monumenten die het hoogste percentage stemmen hebben gekregen om het bedrag van 1 miljoen euro. Ook dan bepaalt het publiek de uitslag.