Leidse sterrenkundigen winnen Britse groepsprijs met verzameling simulaties

Een samenwerkingsverband onder leiding van Leidse sterrenkundigen heeft de 2022 Group Achievement Award van de Britse Royal Astronomical Society gewonnen. Het gaat om EAGLE, een grote verzameling van simulaties over het ontstaan van sterrenstelsels.

Screenshot uit de trailer van de IMAX-film Voyage of Time die gebruikmaakt van de simulaties van het EAGLE-project.
Screenshot uit de trailer van de IMAX-film Voyage of Time die gebruikmaakt van de simulaties van het EAGLE-project.

Volgens het juryrapport van de Royal Astronomical Society (pdf) is de impact van de simulaties niet alleen te zien aan de vele wetenschappelijke referenties naar het project, maar ook aan de bijdrage die het project levert buiten de academische wereld. EAGLE, dat staat voor Evolution and Assembly of GaLaxies and their Environments, was onder andere de blikvanger van de populaire Galaxy Makers-tentoonstelling in 2016 in Groot-Brittannië. Ook waren resultaten van het project te zien in de IMAX-film Voyage of Time.

"Het succes van het EAGLE-project is niet alleen te danken aan de ontwikkelaars van de simulaties", zegt Joop Schaye, hoofdonderzoeker van het project en hoogleraar Vorming van sterrenstelsels aan de Universiteit Leiden. Hij bedankt de vele onderzoekers die de simulaties gebruikten en weer nieuwe simulaties maakten en de wetenschappers die de fundamenten ontwikkelden waarop EAGLE gebouwd is.

De Group Achievement Award van de Royal Astronomical Society is een jaarlijkse erkenning voor opmerkelijke prestaties van grote consortia van academici of van samenwerkingsverbanden tussen zogeheten amateursterrenkundigen.

Bron: Universiteit Leiden en RAS