Laserpointer op de William Herschel Telescoop

Het Adaptief Optisch Lasersysteem in gebruik op de William Herschel Telescoop op La Palma. Copyright: Javier Méndez
Het Adaptief Optisch Lasersysteem in gebruik op de William Herschel Telescoop op La Palma. Copyright: Javier Méndez
Deze week is op de William Herschel Telescoop (WHT) op het Canarische Eiland La Palma een groene laserstraal officieel in gebruik genomen, die een kunstster projecteert op vijftien kilometer hoogte. Die helpt astronomen scherpere beelden te krijgen van sterren en sterrenstelsels.

Het Adaptief Optisch Lasersysteem is ontwikkeld door een team astronomen van de Isaac Newton Group of Telescopes op La Palma, samen met wetenschappers van de Universiteit van Durham, de Universiteit Leiden en ASTRON. Het systeem van 2,5 miljoen euro is grotendeels gefinancierd door NWO.

Met het lasersysteem kunnen veel scherpere beelden worden gemaakt dan vanaf La Palma gebruikelijk was. Normaalgesproken vertroebelen trillingen van de atmosfeer, veroorzaakt door temperatuurverschillen, telescoopbeelden vanaf de grond. Maar met behulp van het lasersysteem kan het twinkelende effect van de aardatmosfeer voor een groot deel worden gecorrigeerd. De WHT zegt met dit lasersysteem in competitie te kunnen blijven met de telescopen op Hawaï en in Chili.

Normaalgesproken zijn astronomen afhankelijk van heldere sterren als referentiepunt, maar daarmee kan slechts één procent van de hemel scherpgesteld worden. Door de projectie van een kunstster is het mogelijk om zelf een referentiepunt te creëren.

NWO

WHT