Landelijke Sterrenkijkdagen van 19 t/m 21 maart

Landelijke Sterrenkijkdagen van 19 t/m 21 maart
In het weekend van 19 t/m 21 maart worden in Nederland voor de 34-ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op een 60-tal plaatsen door heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. Het publiek kan zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten. Bij helder weer zijn de kraters op de maan, de ringen van Saturnus en de poolkappen op Mars te zien.

Op zondagmiddag 21 maart kun je bij museum & sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht ook overdag naar de sterren kijken. Elk half uur is er een voorstelling in het digitale planetarium van NOVA.


De maan is dit weekend te zien als een mooie sikkel aan de avondhemel, vlakbij de open sterrenhoop Pleiaden in het sterrenbeeld Stier. Met behulp van een verrekijker zijn op de maan al enkele kraters zien, maar een kleine telescoop toont er vele tientallen of zelfs honderden.

Hoog aan de zuidelijke hemel staat de rode planeet Mars, tussen de sterrenbeelden Tweelingen en Kreeft. Met het blote oog lijkt Mars op een heldere, oranjerode ster. In de telescoop is het een kleine roodachtige bol. Bij voldoende vergroting kunt u details zien, zoals een witte poolkap en donkere vlekken midden op de planeet.

De planeet Saturnus staat in het sterrenbeeld Maagd, en is zeer opvallend als de helderste ster aan de oostelijke hemel. Saturnus heeft een fraaie ring die zelfs in kleine telescopen al goed is te zien. Behalve die ring toont een kijker ook één of meer van de vele manen van Saturnus. Titan is de grootste maan en deze is met een kleine amateurtelescoop al zichtbaar.

De heldere planeet Venus staat na zonsondergang laag boven de westelijke horizon. In het zuidwesten schittert de zeer heldere ster Sirius en rechts daarvan staat het sterrenbeeld Orion met daarin de mooie Orionnevel, die al met kleine kijkers is te zien. Hoog in het oosten, bijna recht boven uw hoofd, staat het bekende ‘Steelpannetje’ van het sterrenbeeld Grote Beer en precies richting het noorden staat de Poolster.

De landelijke coördinatie van de sterrenkijkdagen is in handen van Stichting ‘De Koepel’ in Utrecht. Een overzicht van alle deelnemers, locaties en openingstijden staat op de speciale website sterrenkijkdagen.nl.

Sterren kijken in het