Laat je verleiden door de sterren: 4 en 5 april in NEMO

Wat kun je zien op Mars? Is er buitenaards leven? Hoe klinkt een ster? Op 4 en 5 april vindt in science center NEMO in Amsterdam een grote publieksmanifestatie plaats die in het teken staat van de sterren. Je kunt zien hoe een telescoop werkt, live naar de sterren ‘luisteren’, je eigen zonnewijzer maken en een satelliet van dichtbij bekijken. Ook zijn er films, (kinder)lezingen, poëzie en nog veel meer spannende doe- en luisteractiviteiten om zelf het heelal te ontdekken.

Het evenement wordt georganiseerd in het kader van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde (IYA2009), dat door de Verenigde Naties is uitgeroepen omdat het 400 jaar geleden is dat de Italiaanse sterrenkundige Galileo Galilei de eerste astronomische ontdekkingen deed met een telescoop. In meer dan 135 landen worden begin april publieksactiviteiten georganiseerd onder het motto ‘Het heelal: ontdek het zelf’. Ook de jaarlijkse sterrenkijkdagen, waarbij publiekssterrenwachten hun deuren openen, vinden in die periode plaats. In NEMO staat de Nederlandse inbreng in de sterrenkunde centraal.


Een overzicht van de activiteiten in NEMO op 4 en 5 april is te vinden op www.jaarvandesterrenkunde.nl en op www.e-NEMO.nl.

‘Laat je verleiden door de sterren’ is op 4 en 5 april gratis toegankelijk omdat het Museumweekend is. Het sterrenweekend wordt georganiseerd door de astronomenvereniging NAC, NWO-Exacte Wetenschappen, de KNVWS, NOVA en NEMO. Deze samenwerking is ontstaan in het kader van de viering van het Internationaal Jaar van de Sterrenkunde en sluit aan bij de doelstelling van het VN-jaar om het grote publiek, en met name jongeren te informeren over en te enthousiasmeren voor de sterrenkunde.

Overzicht van de activiteiten