Koninklijke NAC organiseert 74e jaarlijkse conferentie in Groningen

Koninklijke NAC organiseert 74e jaarlijkse conferentie in Groningen

De jaarlijkse Nederlandse Astronomenconferentie (NAC) vindt van 27 t/m 29 mei plaats in het Fletcher Familiehotel in Paterswolde, op de grens van Groningen en Drenthe. De 74ste editie van de NAC wordt georganiseerd door het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Ruim 200 astronomen uit Nederland en België zullen de conferentie bijwonen.

Bij Koninklijk Besluit heeft de NAC het predicaat ‘Koninklijk’ gekregen, waarmee de vereniging vanaf volgende week door het leven gaat als Koninklijke Nederlandse Astronomenclub (KNA – in het Engels: Royal Netherlands Astronomical Society). De formele overhandiging vindt plaats op maandag 27 mei om 12.00 uur door de Groningse Commissaris van de Koning René Paas. 


Programma
Het programma van de NAC bestaat uit plenaire en parallelsessies over alle aspecten van de sterrenkunde. Op dinsdagmiddag 28 mei is er een speciale sessie over sterrenkunde-outreach. Het volledige programma is hier te vinden: https://www.astro.rug.nl/nac2019/schedule.php

NAC100 en IAU100

In het kader van de viering van 100 jaar NAC en 100 jaar Internationale Astronomische Unie (IAU) vindt op maandag 27 mei een speciale sessie plaats waarin wordt teruggekeken en vooruitgeblikt. De IAU100-expositie ‘Van aarde tot oerknal’, die dit jaar in Leiden is te bezoeken, zal in aangepaste vorm ook op de NAC te zien zijn. 

Planetoïden
Tijdens de IAU100-sessie is er aandacht voor de recente vernoeming van een aantal planetoïden door de IAU. Zo is planetoïde 12652 Groningen genoemd naar de stad Groningen. Verder zijn er planetoïden genoemd naar de Groningse Nobelprijswinnaar
 Ben Feringa, de Nijmeegse sterrenkundige Heino Falcke, zijn Amsterdamse collega Michiel van der Klis en de in 2017 overleden Groningse sterrenkundige Ger de Bruijn.

Prijzen 
Tijdens #NAC2019 worden twee prijzen uitgereikt, op maandagmiddag 27 mei. 
De Pastoor Schmeitsprijs voor de Sterrenkunde wordt eens in de drie jaar toegekend aan een astronoom van de Nederlandse nationaliteit of volgens de Nederlandse wet ingezetene in Nederland, die in de voorafgaande vijf jaar een wetenschappelijke bijdrage heeft geleverd van uitzonderlijk belang, en die ten tijde van het verschijnen van de publicatie van genoemde bijdrage de leeftijd van veertig jaar nog niet heeft bereikt. Het bestuur van de Stichting ‘Pastoor Schmeitsprijs voor Sterrekunde’ , die zetelt in Groningen, beslist over de toekenning aan de hand van voordrachten uit de Nederlandse astronomische gemeenschap.

Het bestuur van de Nederlandse Astronomenclub (NAC) reikt de Willem de Graaffprijs 2019 voor popularisatie van de sterrenkunde uit. Prof. dr. Willem de Graaff (1923-2004) was leider van de Fysische Afdeling (1960-1976) van het Utrechtse Laboratorium voor Ruimteonderzoek (LRO). Hij zette zich tientallen jaren in om een breed publiek te interesseren voor ruimtevaart en sterrenkunde, ook als voorzitter van Stichting De Koepel. Als uiting van waardering en erkentelijkheid is de Willem de Graaffprijs ingesteld voor professionele sterrenkundigen en/of ruimte-onderzoekers die in bijzondere mate bijdragen aan de popularisering van deze wetenschapsterreinen. Aan de Willem de Graaffprijs, die eveneens een keer in de drie jaar wordt uitgereikt, is een bedrag van 1500 euro verbonden.

NAC: 
De Nederlandse Astronomenclub (NAC) is de beroepsvereniging van astronomen in Nederland en België. De NAC is opgericht op 5 oktober 1918. De club telt op dit moment 441 leden: 309 in Nederland en België, en 132 in het buitenland. De NAC stelt zich ten doel: "de studie der sterrenkunde in Nederland te bevorderen" (citaat uit het reglement). Daartoe stimuleert de NAC het onderwijs in de sterrenkunde in basis en middelbaar onderwijs en wordt eenmaal per jaar de Nederlandse Astronomenconferentie georganiseerd.