Knutselpulsarbedenker Jason Hessels in De Jonge Akademie

Knutselpulsarbedenker Jason Hessels in De Jonge Akademie

Sterrenkundige Jason Hessels is gekozen tot een van de tien nieuwe leden van De Jonge Akademie van de KNAW. Hessels wil jong en oud graag meevoeren in de wereld van het fundamenteel onderzoek, in zijn geval de radioastronomie. Hessels zal in 2016 toetreden tot het platform van vijftig jonge topwetenschappers. De Jonge Akademie houdt zich bezig met interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid, wetenschap en samenleving en internationalisering.

Jason Hessels (1979) is astrofysicus aan de Universiteit van Amsterdam en bij ASTRON. Zijn onderzoek richt zich vooral op pulsars: neutronensterren die als kosmische vuurtorens met regelmaat kortdurende pulsen uitzenden. Zijn ontdekkingen van onder meer de snelst draaiende - en de zwaarste - neutronenster hebben een grote impact gehad op zowel de astronomie, de kernfysica als de theoretische fysica. Hessels vertelt graag over zijn werk op basisscholen en tijdens publieksevenementen. Ook ontwikkelde hij de 'knutselpulsar' waarmee kinderen iets leren over rotatie en magnetische velden.

De leden van De Jonge Akademi beschikken over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 29 maart 2016 in het Trippenhuis van de KNAW.

Meer informatie in het persbericht van de KNAW