KNAW benoemt Michiel van der Klis tot Akademiehoogleraar

KNAW benoemt Michiel van der Klis tot Akademiehoogleraar
De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft vier topwetenschappers, onder wie de Amsterdamse astronoom Michiel van der Klis, benoemd tot Akademiehoogleraar. De hoogleraren ontvangen elk een bedrag van één miljoen euro zodat zij zich volledig kunnen wijden aan innovatief onderzoek en de begeleiding van jonge onderzoekers.

De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar. Gedurende deze periode zijn Akademiehoogleraren door hun universiteit vrijgesteld van bestuurlijke verplichtingen. 
De universiteit herinvesteert minimaal de vrijvallende salarislasten van de Akademiehoogleraar door jonge onderzoeksleiders te benoemen.


Prof. Michiel van der Klis (sterrenkunde, Universiteit van Amsterdam) is benoemd tot Akademiehoogleraar vanwege zijn revolutionaire onderzoek naar de röntgenstraling van dubbelsterren. Hij is een absolute wereldleider op het gebied van röntgenstraling van compacte objecten en heeft een intrigerend verband gelegd tussen zwarte gaten en neutronensterren, de twee meest extreme objecten in het heelal. Ook ontdekte hij met zijn groep de eerste röntgenster die vierhonderd maal per seconde om zijn as draait, een zogeheten millisecondepulsar.

Van der Klis is voorzitter van het bestuur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA), het samenwerkingsverband van de universitaire sterrenkunde-instituten van Amsterdam, Groningen, Leiden, Nijmegen en Utrecht. Daarnaast is hij directeur van het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam. Ook bekleedt hij het voorzitterschap van het Nederlands Comité Astronomie, het strategie-orgaan van de Nederlandse sterrenkunde.


KNAW