KNAW-Akademieprijs Astronomie en Kunst

KNAW-Akademieprijs Astronomie en Kunst

De KNAW en de Akademie van Kunsten hebben de Akademieprijs Astronomie en Kunst in het leven geroepen. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon die zich voor het maken van een kunstwerk op een bijzondere manier heeft laten inspireren door de astronomie. De prijs bedraagt € 5.000 en een tijdelijke tentoonstelling. Een selectie van andere ingezonden kunstwerken zal eveneens worden tentoongesteld.

In aanmerking komt een kunstwerk, niet ouder dan vijf jaar, op het gebied van de schilder- en tekenkunst. De maker woont in Nederland en heeft een actuele staat van dienst als kunstenaar. De maker heeft zich voor het genomineerde kunstwerk laten inspireren door de astronomie.

Bij de aanvaarding van de Prijs Akademiehoogleraar 2012 heeft KNAW-lid Ewine van Dishoeck, hoogleraar Moleculaire Astrofysica aan de Universiteit Leiden, beloofd om een deel van het prijzengeld in te zetten voor een prijs op het gebied van astronomie en kunst. Zij verwoordt haar motivatie met een citaat van Albert Einstein: ‘The most beautiful experience we can have is the mysterious - the fundamental emotion which stands at the cradle of true art and true science’. Voorbeelden uit het verleden van kunstwerken geïnspireerd door de astronomie zijn: De Sterrennacht van Vincent van Gogh, Sterren van Wassily Kandinsky, kometen op kunstwerken variërend van Het Tapijt van Bayeux tot schilderijen van Juan Miró, en de Milky Way Dreamings van de Australische Aboriginals. 

De deadline voor het indienen van nominaties is 2 maart 2015. Meer informatie over de prijs en de instanties en personen die kunnen nomineren bij de KNAW