Keller en Snik (Leiden) krijgen NWO-subsidie voor hun project Synoptic Optics

Keller en Snik (Leiden) krijgen NWO-subsidie voor hun project Synoptic Optics

De sterrenkundigen Frans Snik en Christoph Keller van de Sterrewacht Leiden gaan nieuwe methoden testen om luchtvervuiling te monitoren en nieuwe exoplaneten te ontdekken; ze ontvangen hiervoor 1,09 miljoen euro subsidie uit het NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW). Het nieuwe project Synoptic Optics gaat nieuwe optische technieken ontwikkelen. 

Optische technieken onthullen de grootte, structuur en samenstelling van een object. De meeste optische technieken kijken echter alleen naar veranderingen in enkele specifieke eigenschappen van het licht, zoals de intensiteit of de kleur. Binnen het Synoptic Optics programma, onder leiding van Paul Urbach van TU Delft, zullen onderzoekers methoden ontwikkelen om alle eigenschappen van licht tegelijkertijd te analyseren. Deze eigenschappen zijn intensiteit, kleur, hoek, fase en polarisatie. Slimme algoritmes en signaalverwerkingstechnieken zorgen ervoor dat de uitgebreidere metingen net zo snel gaan als bij conventionele methoden. Daarnaast ontwikkelen de onderzoekers een nieuwe optische bron om snel alle eigenschappen van licht tegelijk te meten bij duizenden golflengtes.

Frans Snik en Christoph Keller maken deel uit van het vijfjarige project. Van de 1,09 miljoen euro die zij ontvangen, komt 30% van partners uit de industrie. Deze beurs stelt ze in staat om twee promovendi en een postdoc aan te stellen. Ze zullen werken aan drie verschillende aspecten het meten van licht, op het raakvlak van astronomie en ‘remote sensing’.

Lees meer op de website van de Universiteit Leiden