Jupiter in oppositie

Jupiter in oppositie
Wie nu 's avonds naar de oostelijke hemel kijkt, ziet daar een heel heldere ster staan. Dit is echter geen ster, maar de grote planeet Jupiter, die de komende maanden prachtig is te zien.

Jupiter staat op zaterdag 29 oktober a.s. in oppositie met de zon. Dit wil zeggen dat de planeet aan de hemel precies tegenover de zon staat: als de zon ondergaat, komt Jupiter op, en als de zon opkomt, gaat Jupiter weer onder. Jupiter is dan de gehele nacht te zien. Rond de datum van oppositie van een planeet staat deze ook het dichtste bij de aarde en is dan het beste waarneembaar. De maanden na oppositie komt Jupiter steeds vroeger op en is dan vroeg op de avond al hoger aan de hemel te vinden. Uiteindelijk verdwijnt de planeet in april 2012 in de avondschemering.

Jupiter is de grootste planeet van ons zonnestelsel en een prachtig object om te bekijken. Al met een kleine telescoop zijn de wolkenbanden op de planeet mooi te zien. Met een wat grotere kijker is ook de grote rode vlek - een reusachtige wervelstorm - goed te zien. En de vier grootste manen van Jupiter zijn zelfs al te zien met een redelijke verrekijker.

Jupiter heeft geen vast oppervlak, zoals onze aarde, maar is een grote gasbol, die door zijn zwaartekracht wordt samengebald. In het inwendige van Jupiter worden temperatuur en druk steeds hoger, naarmate je dieper afdaalt, zonder dat je op een oppervlak stuit. Maar wij zien alleen de buitenkant van deze gasbol, met wervelende wolken in de atmosfeer.

Wie zelf geen telescoop heeft en deze grote planeet ook eens door een telescoop wil zien, moet de komende maanden eens een bezoek brengen aan een publiekssterrenwacht. Een lijst van alle Nederlandse publiekssterrenwachten, vindt u hier: www.dekoepel.nl/sterrenwachten

Maar ook zonder telescoop is Jupiter een prachtig gezicht aan de hemel, vooral als de maan in zijn buurt staat. Samenstanden van de maan met Jupiter zijn er de komende maanden op 9/10 november, 6/7 december, 2/3 januari, 30 en 31 januari, 27 en 28 februari.

De Koepel