Jörg Hörandel ontvangt grote Europese beurs

Jörg Hörandel ontvangt grote Europese beurs

Astrofysicus Jörg Hörandel (Radboud Universiteit) ontvangt een ERC Advanced Grant van 3,5 miljoen euro. Met dit Europese geld kan hij de komende vijf jaar de eigenschappen en oorsprong van kosmische straling onderzoeken.

Astrofysicus Jörg Hörandel gaat samen met collega’s zo'n zestienhonderd nieuwe detectoren installeren bij het Pierre Auger Observatorium in Argentinië. De detectoren zijn gebaseerd op nieuwe radiotechniek en kunnen de kosmische straling nauwkeuriger meten dan ooit. Het onderzoeksgebied in Argentinië meet drieduizend vierkante kilometer. Dat is zo groot als de provincie Zeeland.

Wanneer kosmische straling op onze atmosfeer botst, zorgt dat voor een kosmische deeltjesdouche. Met de detectoren in Argentinië kunnen de astrofysici meten welke eigenschappen deze deeltjes hebben. Horändel: "Daardoor kunnen we meer te weten komen waar in het heelal de kosmische straling zijn enorme energie krijgt. Gebeurt dat bijvoorbeeld in de buurt van zwarte gaten?" Ook kunnen de sterrenkundigen ontrafelen wat er gebeurt als de straling van de bron naar aarde reist.

Bron: Radboud Universiteit