Joost de Kleuver wint sterrenkundeolympiade

Winnaars van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016. Van links naar rechts: Bouke Jansen (3e prijs, Utrechts Stedelijk Gymnasium), Joost de Kleuver (1e prijs, CSG Het Streek, Ede), Ethan van Woekom (3e prijs, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum).
 (c) P
Winnaars van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2016. Van links naar rechts: Bouke Jansen (3e prijs, Utrechts Stedelijk Gymnasium), Joost de Kleuver (1e prijs, CSG Het Streek, Ede), Ethan van Woekom (3e prijs, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum). (c) P

De zeventienjarige Joost de Kleuver van CSG Het Streek in Ede heeft de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade gewonnen. Hij mag naar La Palma om daar door de telescopen te gaan kijken waarmee professionele astronomen waarnemingen doen. Ethan van Woerkom (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum) en Bouke Jansen (Utrechts Stedelijk Gymnasium) werden tweede en derde.

Begin juni kwamen negentien scholieren naar de Universiteit Leiden voor de finale van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade. Ze hadden zich gekwalificeerd via de voorrondes eerder in het jaar. In Leiden volgden de leerlingen een driedaags programma met colleges en ontspanning. Daarna maakten ze een examen. Joost de Kleuver deed dat het beste.

  1. Eerste prijs (waarneemreis naar La Palma): Joost de Kleuver,  17 jaar, 6 vwo, CSG Het Streek Bovenbuurtweg Ede.
  2. Tweede prijs (iPad Air): Ethan van Woerkom, 17 jaar, 6 vwo, Gemeentelijk Gymnasium Hilversum.
  3. Derde prijs (eigen telescoop): Bouke Jansen, 18 jaar, 6 vwo, Utrechts Stedelijk Gymnasium.

Een uitgebreid verslag met foto's staat op de site van de sterrenkundeolympiade.