Joop Hovenier ontvangt oorkonde voor artikel over lichtverstrooiing

Op 1 juli 2010 heeft Joop Hovenier (Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam) een prijs ontvangen van JQSRT (Journal of Quantitative Spectroscopy and Radiative Transfer) ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van dit tijdschrift.

Een onafhankelijk jury heeft een artikel van Hovenier en drie andere artikelen gekozen uit de ca. 2000 die in de laatste 50 jaar op het gebied van lichtverstrooiing zijn gepubliceerd in dit tijdschrift. Deze mijlpaalartikelen zijn, samen met een korte terugblik van de auteurs, herdrukt in een speciaal jubileumnummer van JQSRT.

J. W. Hovenier, geboren op 9 september 1936, was van 1962 tot 2002 verbonden aan de Vrije Universiteit, eerst als wetenschappelijk medewerker en lector, later als hoogleraar in de sterrenkunde. In 1970 promoveerde hij in Leiden bij Prof. Dr. H. C. van de Hulst op een proefschrift met als titel "Polarized Light in Planetary Atmospheres". Enkele jaren voor zijn emeritaat werd hij tevens hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook nu nog werkzaam is. Hij deed veel onderzoek naar de manier waarop licht wordt verstrooid door kleine deeltjes in de atmosferen van planeten en in de interplanetaire ruimte. De laatste jaren heeft hij dit onderzoek uitgebreid tot deeltjes in de atmosferen van exoplaneten en in stofschijven rond sterren.