Joop Hovenier ontvangt de Van de Hulst Light-Scattering Award

Joop Hovenier ontvangt de Van de Hulst Light-Scattering Award
Prof. Dr. J. W. Hovenier (Sterrenkundig Instituut, Universiteit van Amsterdam) heeft de eerste Van de Hulst Light-Scattering Award gekregen van Elsevier. Deze prijs is toegekend voor de markante resultaten van zijn gehele wetenschappelijke oeuvre op het gebied van lichtverstrooiing. Joop Hovenier heeft zowel op theoretisch als experimenteel gebied onderzoek gedaan met talrijke toepassingen in de sterrenkunde en aardobservatie. Daarbij was hij vooral geïnteresseerd in de polarisatie van verstrooid licht in planeetatmosferen en in andere astronomische gebieden waarin kleine deeltjes voorkomen.

De Van de Hulst Light-Scattering Award is een prestigieuze prijs die is vernoemd naar de Leidse hoogleraar Henk van de Hulst. Deze bekende astronoom ( 1918 - 2000) heeft monumentale bijdragen geleverd op het gebied van lichtverstrooiing en er twee veel gelezen boeken over geschreven. De prijs is ingesteld door de grote wetenschappelijke uitgever Elsevier. De winnaar is gekozen door een internationale selectiecommissie van 32 wetenschappelijke onderzoekers.

J. W. Hovenier, geboren op 9 september 1936, was van 1962 tot 2002 verbonden aan de Vrije Universiteit, eerst als wetenschappelijk medewerker en lector, later als hoogleraar in de sterrenkunde. In 1970 promoveerde hij in Leiden bij Prof. Dr. H. C. van de Hulst op een proefschrift getiteld ‘Polarized Light in Planetary Atmospheres’. Enkele jaren voor zijn emeritaat werd hij tevens hoogleraar sterrenkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij ook nu nog werkzaam is. Hij deed veel onderzoek naar de manier waarop licht wordt verstrooid door kleine deeltjes in de atmosferen van planeten en in de interplanetaire ruimte. De laatste jaren heeft hij dit onderzoek uitgebreid tot deeltjes in de atmosferen van exoplaneten en in stofschijven rond sterren.

De uitreiking zal plaatsvinden op 28 september 2011 in Taormina tijdens de twaalfde conferentie ‘Electromagnetic and Light-Scattering by Non-spherical Particles’.