Jaar van de Telescoop officieel geopend

Jaar van de Telescoop officieel geopend
Zaterdag 12 april is in Middelburg officieel het Jaar van de Telescoop geopend. De burgemeester van Middelburg, dhr. Schouwenaar, en de gedeputeerde van de Provincie Zeeland, dhr. Poppelaars, verrichtten de openingshandeling. Beiden lazen door een replica van een zogenoemde 'Hollandse Kijker' een tekst voor die aan de andere kant van de zaal was opgeschreven: "In 1608 is in Middelburg gemaackt en geïnventeerd een seecker instrument omme verre te sien".

Na de openingshandelingen gaf de voorzitter van volkssterrenwacht Philippus Lansbergen een lezing over de uitvinding van de telescoop. Op de sterrenwacht is een expositie te zien over de uitvinding van de telescoop in 1608. Wie dat instrument heeft uitgevonden, blijft onduidelijk: Hans Lipperhey of Zacharias Janssen. Vast staat wel dat de telescoop in Middelburg is uitgevonden. Lipperhey en Janssen werkten in de stad als brillenmakers. In de expositieruimte is de gevel van het pand van de uitvinder van de telescoop nagebouwd. De expositie is elke vrijdagavond (gratis) toegankelijk.


Het hele jaar door vinden activiteiten plaats om de uitvinding van te telescoop te herdenken. Op 4 mei wordt een historische astronomische wandelroute door Middelburg gepresenteerd. De gids verschijnt in het Engels en het Nederlands en is gratis verkrijgbaar bij de sterrenwacht. Op een speciale website staat een overzicht van alle activiteiten.