ISS wereldwijd gespot dankzij Nederlandse Twitter-service

ISS wereldwijd gespot dankzij Nederlandse Twitter-service
Het internationale ruimtestation ISS zal in juli uitzonderlijk helder in ons land te zien zijn. Om mensen te laten weten wanneer ze precies omhoog moeten kijken, heeft journalist Jaap Meijers, met medewerking van sterrenkundejournalist Govert Schilling, een nieuwe online service opgezet: Twisst.

Iedereen kan met het blote oog af en toe het internationale ruimtestation ISS voorbij zien komen. Het is een mooi gezicht om het ruimtestation als zeer heldere ‘ster’ langs de hemel te zien trekken.

Mensen die gebruik maken van Twitter kunnen nu een aankondiging krijgen wanneer ISS overkomt op de locatie in hun Twitter-profiel. Het enige dat ze hoeven doen, is Twitter-account @twisst volgen:
www.twitter.com/twisst

De service werkte al een tijdje in test-fase. Deze week wordt de achterliggende website twisst.nl gepubliceerd, met veel extra informatie zoals een handleiding ‘ISS spotten’.

Het ruimtestation is steeds maar een paar minuten zichtbaar is, en steeds op andere tijdstippen, zodat het belangrijk is precies te weten waar en hoe laat hij overkomt.Die informatie was al op verschillende websites op te zoeken, maar een service die geïnteresseerden er geheel automatisch op wijst wanneer ISS bij hen overkomt, dat bestond nog niet. Dat kan dus nu via Twitter.

Twisst is mogelijk zelfs de eerste service die via Twitter informatie verstuurt die in die mate gepersonaliseerd is. Twisst stuurt een berichtje naar elke twitteraar persoonlijk, waar die persoon zich ook in de wereld bevindt. Meer informatie over hoe het werkt is te vinden op www.twisst.nl/how-twisst-works. Een voorbeeld van hoe een melding van een overkomst er op de site uitziet, is te zien op www.twisst.nl/example

Het internationale, bemande ruimtestation ISS is zo goed te zien doordat zijn zonnepanelen ter grootte van een voetbalveld zonlicht reflecteren. Sinds de start in 1998 heeft het ruimtestation al ruim 60.000 rondjes om de aarde gedraaid.

Deze week begint een reeks van uitzonderlijk heldere overkomsten in ons land. In juli zal ISS vaak -mits onbewolkt- erg goed te zien zijn.

Meer informatie over ISS en wanneer het te zien is, is te vinden op www.twisst.nl/facts-and-figures

Twitter is ontzettend populair. Volgens onderzoeksbureau Nielsen Online is Twitter.com de snelst groeiende website in de wereld met een groei in de bezoekersaantallen afgelopen jaar van 1.448 procent.