Internationale VN-Jaar van het Licht in Nederland van start

Credit: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)
Credit: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Op 15 januari gaat in Nederland het door de VN - op voordracht van o.a. UNESCO - uitgeroepen Internationale Jaar van het Licht 2015 van start. In Science Center NEMO in Amsterdam wordt het startschot gegeven voor een hele reeks van lichtactiviteiten die wetenschap, techniek en kunst samenbrengen.

In een serie korte lezingen door prominente sprekers uit de wetenschap en de kunst wordt een beeld geschetst van de vele vormen en toepassingen van licht. Sprekers zijn onder anderen Robbert Dijkgraaf, Ena Voûte en Hans Clevers. Het programma is hier te vinden. De presentatie is in handen van IYL2015NL-voorzitter Kobus Kuipers en IYL2015NL-ambassadeur Rogier van der Heide.

Nog afgezien van het feit dat zonder licht het leven op aarde onmogelijk zou zijn, speelt licht een prominente rol in tal van wetenschapsgebieden, van de bètavakken tot studies als kunstgeschiedenis, theologie en cultuurwetenschappen. Daarnaast is lichttechnologie onmisbaar voor onze moderne samenleving. "Licht stelt ons in staat de wereld om ons heen waar te nemen en geeft kleur aan ons leven. Daarnaast symboliseert het de verbondenheid tussen mensen. Het IYL2015 biedt een stimulans om ook cultuur, techniek en wetenschap met elkaar te verbinden", aldus Kuipers. 

Voor 2015 staat een scala aan uitgaven, exposities, uitvoeringen en tentoonstellingen op het programma. Er zijn veel activiteiten voor scholieren, o.a. de Nationale Lichtmeting, Lichtwrk met naschoolse activiteiten en Atelier voor Licht. De jaarlijkse uitvoering van het Nederlands Studenten Orkest staat in het teken van licht, en NEMO, Boerhaave en Teylers Museum verbinden delen van hun collecties rond het thema licht. 

Medio oktober opent in het Centraal Museum in Utrecht de tentoonstelling Lekker Licht. Er is aandacht voor lichtkunst in de stad tijdens het Amsterdam Light Festival, en er is een theatervoorstelling in de maak over wetenschap en zonne-energie. Dit is slechts een greep uit alle evenementen. Een volledig overzicht staat in de agenda

Ook internationaal worden veel activiteiten ontplooid. Light beyond the Bulb is een fototentoonstelling met hoge-resolutiebeelden die vrij gebruikt mogen worden. Nicholas Barris maakte de documentaire Einstein's Light, over Albert Einstein en de Nederlandse Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz. Volledig programma.

De internationale opening van IYL2015 zal op 19 en 20 januari plaatsvinden op het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs.

Bron: IYL2015NL