Internationale natuurkundeprijs voor astronome Nanda Rea (UvA)

Internationale natuurkundeprijs voor astronome Nanda Rea (UvA)

Nanda Rea, astronoom aan de Universiteit van Amsterdam, ontvangt een van de Young Scientist Prizes 2014 van de International Union of Pure and Applied Physics. Rea krijgt de prijs vanwege haar waardevolle bijdrage aan het onderzoek naar neutronensterren en in het bijzonder vanwege het weerleggen van beweringen over de activiteit van neutronensterren met sterke magnetische velden.

Nanda Rea (Rome, 1978) studeerde en promoveerde in Rome. Ze werkte onder andere voor SRON, het Nederlands instituut voor ruimteonderzoek. In 2014 kreeg ze een prestigieuze Vidi-beurs van NWO waarmee ze een eigen onderzoeksgroep kon bouwen. Ze is nu groepsleider bij het Anton Pannekoek voor Sterrenkunde van de UvA.

Rea onderzoekt neutronensterren, in het bijzonder magnetars. Dat zijn neutronensterren met sterke magnetische velden. Ze doet waarnemingen en stelt theorieën op. Onlangs nog ontdekte Rea dat de magnetar in het centrum van onze Melkweg die zich niet houdt aan wat de modellen voorspellen. Ook het gedrag van die magnetar wijkt af van andere bekende magnetars.

In 2014 won Rea al de Zeldovich Medal for Astrophysics and Space Science. Ze kreeg die prijs van het internationale Committee on Space Research en van de Russiche academie voor wetenschappen vanwege haar cruciale bijdrage aan het begrijpen van neutronensterren met sterke magnetische velden.

De Young Scientist Prizes van de International Union of Pure and Applied Physics (IUPAP) zijn bedoeld voor jonge veelbelovende onderzoekers in de natuurkunde. Eerdere bekende prijswinnaars zijn onder andere grafeenonderzoeker Konstantin Novoselov (prijs in 2008, Nobelprijs in 2010), quantumnatuurkundige Lieven Vandersypen (prijs in 2008, werkzaam aan de TU Delft) en sterrenkundige Alexander van der Horst (prijs in 2012, promoveerde aan de UvA).

De prijs bestaat uit een diploma, een medaille en een geldbedrag. Rea krijgt haar prijs tijdens het Texas Symposium for Relativistic Astrophysics in Geneve dat gehouden wordt van 13 tot 18 december 2015.

Meer informatie en Engelstalig persbericht van de IUPAP:
http://iupap.org/commissions/c19-astrophysics/news