Internationaal sterrenkundig outreachproject IAU100 wint NWO Communication Award

Het internationale sterrenkundige outreachproject IAU100 heeft de eerste NWO Communication Award gewonnen. 

IAU-president Ewine van Dishoeck en Koning Willem-Alexander op het Gala van de Sterrenkunde op 17 dec 2019 in Leiden
IAU-president Ewine van Dishoeck en Koning Willem-Alexander op het Gala van de Sterrenkunde op 17 dec 2019 in Leiden

Voor het eeuwfeest van de Internationale Astronomische Unie zijn in 2019 wereldwijd activiteiten en projecten georganiseerd, ook in Nederland, met als doel het belang van astronomie te promoten. Via ruim 5.000 activiteiten in 143 landen zijn naar schatting circa 100 miljoen mensen bereikt. De jury is onder de indruk van het bereik en de inclusiviteit van de initiatieven. De initiatiefnemers van IAU100 hebben zich nadrukkelijk gericht op diversiteit en op landen waar wetenschappelijke kennis mensen moeilijker bereikt. Het initiatief is opgezet door teammanager Pedro Russo en teamleden Jorge Rivero González, Bethany Downer, Lina Canas en Marieke Baan.

Deze week reikt het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW) voor het eerst vijf nieuwe wetenschappelijke prijzen uit. De winnaars worden door de jury gezien als een inspiratie op het gebied van maatschappelijke impact, team science, excellente wetenschap, diversiteit en communicatie. De prijzen hebben tot doel wetenschappers te belonen die zich hiervoor inzetten en anderen hiertoe te inspireren. Elf winnaars ontvangen in totaal € 350.000.

De Communication Award die vandaag is bekendgemaakt gaat naar drie samenwerkingen die zich bezighouden met wetenschapscommunicatie: naast IAU100 zijn dat Muurformules en DondersWonders. Alle teams hebben met hun projecten op een innovatieve manier een breder publiek weten te bereiken, aldus de jury. Elk project ontvangt € 10.000, bedoeld voor wetenschapscommunicatie. 

NWO
IAU100 in Nederland
IAU100 Internationaal