Huib Jan van Langevelde benoemd tot hoogleraar Galactische radiosterrenkunde

Huib Jan van Langevelde benoemd tot hoogleraar Galactische radiosterrenkunde

Huib Jan van Langevelde is benoemd tot hoogleraar Galactische radiosterrenkunde aan de Leidse Sterrewacht van de Universiteit Leiden.

Van Langevelde is gespecialiseerd  in het gebruik van radio-interferometers en is de directeur van het internationale 'Joint Institute for VLBI in Europe' (JIVE) in Dwingeloo. Bij zijn sterrenkundig onderzoek gebruikt hij onder andere deze VLBI (Very Long Baseline Interferometry)-telescoop om in detail de levensloop en verdeling van sterren in de Melkweg te bestuderen. Als wetenschapper én als directeur van JIVE speelt Van Langevelde een belangrijke rol bij de definitie van nieuwe methoden en faciliteiten in de radiosterrenkunde.

Van Langevelde studeerde in Leiden en promoveerde in 1993 op een proefschrift over sterren die zogenaamde maser-straling produceren. Dit verschijnsel, waarbij moleculaire emissie zichzelf versterkt onder de bijzondere condities van het interstellaire medium, vormt nog vaak het onderwerp van zijn onderzoek. De heldere straling kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de processen van stervorming met ongekende precisie in kaart te brengen, hun afstanden te meten en magneetvelden te schatten. Al deze processen zijn bepalend voor de samenstelling en evolutie van de Melkweg, waarvan onze zon deel uit maakt.  

Als universitair hoofddocent begeleidde hij diverse promotieonderzoeken, waarbij steeds andere radiotelescopen werden gebruikt om diverse astrofysische verschijnselen door te meten. Het gebruik van complexe waarneemtechnieken is een rode draad in het onderzoek van van Langevelde, die ook auteur is van diverse technische artikelen.