Hubble-telescoop wordt morgen twintig

Hubble-telescoop wordt morgen twintig
De Hubble-ruimtetelescoop viert op 24 april 2010 zijn 20ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan hebben NASA, ESA en het Space Telescope Science Institute (STScI) in Baltimore een spectaculaire foto gepubliceerd van een klein deel van de Carinanevel. De Carinanevel is een groot stervormingsgebied in het sterenbeeld Kiel op 7500 lichtjaar van de aarde.

De foto laat de top zien van een stofkolom die drie lichtjaar beslaat en wordt beschenen door het licht van heldere, jonge sterren in de omgeving. In het stof en gas worden nieuwe sterren geboren die van binnenuit druk uitoefenen op de kolom.

De Amerikaans-Europese Hubble Ruimtetelescoop heeft de afgelopen twintig jaar op elk deelgebied van de astronomie voor revolutionaire ontwikkelingen gezorgd. In mei 2009 werd de vijfde en laatste onderhoudsvlucht uitgevoerd, waarbij onder andere een nieuwe camera werd geplaatst. De foto van de Carina-nevel is met deze Wide Field Camera 3 gemaakt. Naar verwachting zal de ruimtetelescoop nog vijf à tien jaar in bedrijf zijn.

Meer foto's