Hoogleraar Sterrenkunde gekozen tot KNAW-lid

Amsterdam, 19 mei 2008

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft prof. dr. Rens Waters gekozen tot nieuw lid. Rens Waters is hoogleraar Sterrenkunde aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. Hij is tevens hoogleraar Sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Waters werkte eerder onder andere als onderzoeker bij het Laboratorium voor Ruimteonderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij houdt zich in zijn onderzoek bezig met lichtverstrooiing door kleine deeltjes, de mineralogie van proto-planetaire schijven, en de geboorte van sterren en planeten.

In totaal treden er dit jaar vijfentwintig nieuwe leden toe tot de KNAW. De Akademie heeft nu tweehonderdtwintig gewone leden, allen vooraanstaande wetenschapsbeoefenaren. Alle terreinen van het wetenschappelijk onderzoek zijn vertegenwoordigd onder de leden. De leden komen maandelijks bijeen voor discussie over wetenschappelijke onderwerpen en zijn actief in besturen en commissies van de Akademie.

Als een Akademielid de leeftijd van vijfenzestig jaar bereikt, komt zijn of haar plaats vrij voor een nieuw lid. De Akademieleden kiezen jaarlijks nieuwe leden aan de hand van aanbevelingen uit de wetenschappelijke gemeenschap. De verkiezing gebeurt op grond van hun wetenschappelijke prestaties.

Overzicht nieuwe KNAW-leden 2008