Herinneringspaneel Radio Kootwijk onthuld

Herinneringspaneel Radio Kootwijk onthuld
Vandaag is bij Radio Kootwijk (bij Apeldoorn) een herinneringspaneel onthuld ter ere van het baanbrekende sterrenkundig werk dat leidde tot het maken van de eerste kaart ooit van het Melkwegstelsel, in de jaren ´50 van de vorige eeuw.

Tussen 1948 en 1955 stonden er op de Turfberg bij Radio Kootwijk Duitse Würzburg-radarschotels. Eén ervan werd gebruikt voor radio-sterrenkundig onderzoek aan de Melkweg, iets dat in die tijd geheel nieuw was. Het onderzoek werd geleid door Prof. Jan Hendrik Oort van de Sterrewacht Leiden, met de technische leiding van Ir. Lex Muller. Op 11 mei 1951 slaagde Ir. Muller erin radiostraling uit de Melkweg te detecteren.

Dit leidde in 1953 tot de allereerste plattegrond van het Melkwegstelsel, waarop de spiraalstructuur goed kon worden vastgesteld. In 1955 kon een tweede, meer gedetailleerde, kaart worden samengesteld. Vanaf 1956 werd het radiosterrenkundig onderzoek voortgezet in Dwingeloo en Westerbork en is de Nederlandse radio-sterrenkunde uitgegroeid tot wereldniveau. De eerste kaart van het Melkwegstelsel en was een grote stap voorwaarts voor het begrip van de plaats van de aarde in het heelal.

Het herinneringspaneel werd onthuld op de Turfberg door Prof. Hugo van Woerden (emeritus hoogleraar sterrenkunde aan de Rijksniversiteit van Groningen) en Ari Hin (ex-technicus ASTRON). Beiden waren in de jaren ´50 betrokken bij de waarnemingen.

Hugo van Woerden licht toe: