Groningse sterrenkundige Hugo van Woerden op 94-jarige leeftijd overleden

De Groningse sterrenkundige Hugo van Woerden is vrijdag 4 september 2020 op 94-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen bekendgemaakt.

Hugo van Woerden (1926-2020). (c) RUG
Hugo van Woerden (1926-2020). (c) RUG

Emeritus hoogleraar Hugo van Woerden (1926-2020) was een van de oudste, nog levende Nederlandse sterrenkundigen. Hij was in de vijftiger jaren betrokken bij het werk dat leidde tot de eerste kaart ooit van de Melkweg. En in de zeventiger en tachtiger jaren van de twintigste eeuw was Van Woerden een belangrijke persooon achter het succes van de Westerbork Synthese Radio Telescoop. Daarbij hield hij zich niet alleen bezig met radiosterrenkunde, maar was hij ook een optisch sterrenkundige.

Kapteyn Instituut
Van Woerden stond mede aan de basis van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zag het instituut groeien van ongeveer tien personen in de beginjaren tot meer dan honderd nu. In 2016 hield het instituut een symposium ter ere van de negentigste verjaardag van Van Woerden.

Beroepssterrenkundige én amateurastronoom
Van Woerden bezat een tomeloze hoeveelheid energie en was naast beroepssterrenkundige ook amateurastronoom. Hij was onder andere jarenlang voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS). De KNVWS verenigt duizenden amateurs die sterrenkunde of weerkunde als hobby hebben en zet zich in voor het populariseren van de weer- en sterrenkunde in Nederland.

Groot collega en vriend
Sterrenkundige Léon Koopmans, directeur van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen noemt Van Woerden, die actief sterrenkundige bleef tot vlak voor zijn overlijden, een groot collega en een vriend voor velen: "Met Huug verliezen we een diepgewortelde verbinding naar de vroege geschiedenis van het Kapteyn Instituut en de radioastronomie. We zullen hem missen."