Groningse en Utrechtse schoolklas winnen challenge Dag van de aarde 2023

Groep 4 van de Brederoschool in Groningen en groep 5b van De Kleine Dichter in Utrecht hebben de Dag van de aarde-challenge gewonnen. Dat heeft de jury van de challenge bekendgemaakt. De leerlingen uit Groningen (eerste prijs) en Utrecht (tweede prijs) maakten de beste filmpjes van een mooie, belangrijke plek in hun directe omgeving die volgens hen beschermd moet worden.

De dag van de aarde. (c) NOVA
De dag van de aarde. (c) NOVA

Op 22 april 2023 vierden mensen over de hele wereld de Dag van de aarde. De Rijksuniversiteit Groningen en NOVA vierden dit ook met een groot educatief project en een challenge voor leerlingen in het primair onderwijs. Ambassadeur van het project was bioloog en programmamaker Freek Vonk.

Challenge
Leerlingen werden uitgedaagd om een mooie plek in hun directe omgeving te laten zien. Ze moesten in een filmpje van een minuut uitleggen waarom die plek zo belangrijk is voor hen en waarom dit stukje Nederland beschermd moet worden.

Een vakkundige jury met vertegenwoordigers van de sterrenkunde-instituten van NOVA heeft alle inzendingen beoordeeld op de punten eigen inbreng van de kinderen, helderheid van de boodschap, originaliteit, inspanning en de kwaliteit (leuk, mooi, aantrekkelijk).

Winnaars
De jury was onder de indruk van de kwaliteit en inzet van alle leerlingen die meegedaan hebben aan de challenge. Uiteindelijk was er maar een heel klein verschil tussen de eerste en de tweede plaats.

De eerste prijs gaat naar groep 4 van de Brederoschool in Groningen. Het NOVA Mobiel Planetarium komt gratis een hele dag bij hen op school. De tweede prijs gaat naar groep 5b van De Kleine Dichter in Utrecht. Ze mogen gratis met de klas naar het enorme koepel-theater van Museon-Omniversum. Daar krijgen ze een planetariumles van NOVA.

Planetarium
Het NOVA Mobiel Planetarium bezoekt basis- en middelbare scholen over heel Nederland. Het is nu mogelijk om een bezoek te boeken voor het nieuwe school jaar via: nova@astronomie.nl

Leerlingen in koepelLeerlingen in de koepel van het mobiele planetarium. (c) NOVA