Groningen krijgt 3D full-dome theater: het Infoversum

Groningen krijgt 3D full-dome theater: het Infoversum
Vanmiddag zijn in Groningen de plannen gepresenteerd voor het Infoversum: een 3D full-dome theater, waar wetenschap, bedrijfsleven en cultuur samenkomen in de binnenstad van Groningen. Het Infoversum is het eerste volledig digitale 3D-dome theater in Nederland. De 'dome' komt op het Ciboga-terrein en opent rond de zomer van 2013 zijn deuren. Het theater denkt 265.000 bezoekers per jaar te gaan trekken.

De gemeente Groningen heeft zich enthousiast achter het plan van Target geschaard, dat is geïnitieerd door astronomen van het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Target is een consortium gevormd door tien partners van wetenschappelijke instituten en commerciële ondernemingen met als gezamenlijk doel extreme hoeveelheden digitale informatie voor wetenschappelijke, maatschappelijke en commerciële projecten op revolutionaire wijze te ontsluiten, rangschikken, bewaren en analyseren.

De dagelijks programmering van het Infoversum gaat bestaan uit 3D dome-films, eigen producties, educatieve shows en wisselende tentoonstellingen. Het Infoversum zal ook filmfestivals, kunst- en cultuurmanifestaties en bedrijfsevenementen gaan organiseren.

Infoversum