Grondwerk voor de E-ELT begonnen

Grondwerk voor de E-ELT begonnen

Vandaag is op feestelijke wijze een begin gemaakt met het grondwerk voor ESO’s European Extremely Large Telescope (E-ELT). Een deel van de 3000 meter hoge berg Cerro Armazones is opgeblazen om de top, waarop de grootste optische/infraroodtelescoop ter wereld komt te staan, te kunnen egaliseren.

De ceremonie op de Paranal-sterrenwacht, twintig kilometer van de plek van de explosie, werd bijgewoond door vooraanstaande gasten uit zowel Chili als de ESO-lidstaten, alsmede vertegenwoordigers van de lokale gemeenschappen, hoge functionarissen van het project en ESO-staf. Het evenement werd ook live online gestreamd, en een opname van het evenement kan nu worden bekeken.

Het startschot werd gegeven door Ximena Rincón, Minister Secretaris-Generaal van de President van Chili.

Tijdens de ceremonie blies het Chileens bedrijf ICAFAL Ingeniería y Construcción S.A. een deel van de top van Cerro Armazones, waarbij ongeveer 5000 ton gesteente loskwam. Dit is slechts het begin van de omvangrijke egalisatiewerkzaamheden die ruimte moeten maken voor de 39-meter telescoop en zijn enorme koepel. Voor het 150 bij 300 meter grote platform van de E-ELT zal in totaal 250.000 ton moeten worden verwijderd.

De civiele werkzaamheden op Cerro Armazones zijn in maart 2014 begonnen en zullen naar verwachting zestien maanden in beslag nemen. Ze omvatten de aanleg en het onderhoud van een verharde weg, de bouw van het platform op de top en de bouw van een dienstgeul naar de top.

Naar verwachting zal de E-ELT in 2024 zijn eerste licht opvangen, om vervolgens de grootste astronomische uitdagingen van onze tijd aan te pakken. De reuzentelescoop, die ‘het grootste oog op de hemel’ te wereld zal zijn, zal naar verwachting volkomen onbekende delen van het heelal ontsluiten.

Meer afbeeldingen en video's op de Nederlandstalige ESO-website.