Geminiden-sterrenregen in december

Geminiden-sterrenregen in december

Van 7 december tot en met 16 december is  's nachts de meteorenzwerm Geminiden te zien. Het beste moment om de Geminiden te bekijken is enkele uren voor zonsopkomst op 14 december, wanneer de maan laag aan de hemel staat en weinig storend licht veroorzaakt. Er zijn dan vijftig tot zestig vallende sterren per uur zichtbaar. Ook in de dagen rond 14 december zijn veel vallende sterren te zien.

De Geminiden vormen een heldere meteorenzwerm, vernoemd naar het sterrenbeeld Tweelingen. Alle vallende sterren van deze sterrenregen lijken uit dit sterrenbeeld vandaan te komen.

Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine gruisdeeltjes die onze atmosfeer binnendringen. De deeltjes van deze trage zwerm doen dit met een snelheid van ongeveer 35 kilometer per seconde. De lucht rond een gruisdeeltje warmt op en begint te gloeien. Dit lichtverschijnsel noemen wij een meteoor. Op tachtig tot honderd kilometer hoogte verdampen ze.

De Geminiden zijn waarschijnlijk afkomstig van de planetoide 3200 Phaethon. Deze planetoide werd in 1983 ontdekt met NASA's Infrared Astronomy Satellite (IRAS) waarna werd opgemerkt dat 3200 Pheathon bijna exact dezelfde baan volgt als de Geminiden.