Gedeeltelijke zonsverduistering op 1 augustus 2008

Gedeeltelijke zonsverduistering op 1 augustus 2008
Op vrijdagochtend 1 augustus 2008 gaat de zon even schuil achter de maan. In Nederland en in heel Europa is dat te zien als een gedeeltelijke zonsverduistering. Als de zon niet achter wolken schuilgaat, zien we een hap uit de zonneschijf.

In Nederland wordt tussen de 20 en 30 procent van de zonnediameter bedekt. Om 10.37 verschijnt een deukje linksboven in de zon. Dit groeit langzaam uit tot een flinke hap, tot de verduistering om 11.25 maximaal is. De maan verlaat de zonneschijf weer om 12.16 aan de linkerkant. Deze tijden gelden voor Utrecht. Op andere plaatsen in Nederland kunnen de tijden iets afwijken.


Bij een zonsverduistering komt de maan precies tussen de zon en de aarde in. Meestal bedekt de maan de zon niet helemaal en is er dus sprake van een gedeeltelijke verduistering. De zon blijft dan nog voldoende helder en we zien geen afname van het licht. Bij een totale zonsverduistering is er een mooie krans (een corona) rond de zon te zien. Bij de zonsverduistering van 1 augustus 2008 moeten we hiervoor naar Siberië of Mongolië.

Maar pas op: kijk niet zonder hulpmiddelen naar de zon. Gebruik een eclipsbril of projecteer het zonsbeeld met een verrekijker of telescoop. Een gewone zonnebril biedt onvoldoende bescherming. Vaak stellen hun deuren open om het verschijnsel te bekijken.

Voor meer informatie zie de website zonsverduistering.nl van De Koepel.

De is live te zien via webcasts.