Finalisten Sterrenkunde Olympiade 2008 bekend

Finalisten Sterrenkunde Olympiade  2008 bekend
Scholieren uit heel Nederland hebben de afgelopen weken meegedaan aan de voorronde van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade 2008. Door de stijging van het aantal deelnemers, vijftig procent meer dan vorig jaar, en de hoge kwaliteit van de inzendingen had de commissie een lastige taak aan het selecteren van de beste leerlingen. Hun namen en scholen staan op www.sterrenkundeolympiade.nl.

De voorronde bestond uit twintig meerkeuzevragen en een aantal pittige open vragen die de deelnemers via internet konden maken. Een kwart van het totaal aantal deelnemers is een meisje. De meisjes scoorden gemiddeld een beetje beter dan de jongens. Er zitten vier meisjes bij de beste twintig. Een van de finalisten is een meisje uit het Caraïbisch gebied. Zij is nog op zoek naar sponsoring om de reis naar Nederland te kunnen betalen.

De twintig finalisten volgen in de eerste week van juni een masterclass aan de Universiteit Utrecht. Zij krijgen vier dagen colleges van diverse bekende Nederlandse sterrenkundigen. Tijdens de finale op zaterdag 7 juni in de Utrechtse sterrenwacht 'Sonnenborgh' strijden ze om de hoofdprijs. De winnaar krijgt een reis naar de Canarische Eilanden om zelf waarnemingen te doen met een van de professionele telescopen op La Palma.

www.sterrenkundeolympiade.nl