Finale verkiezing Miss/Mister Infrared Universe in NEMO

Winnende foto Infraroodfotowedstrijd 2009: Vallende ster
Winnende foto Infraroodfotowedstrijd 2009: Vallende ster
Wie mag zich Miss of Mister Infrared Universe 2009 noemen? Op zaterdag 31 oktober vindt in science center NEMO de finale plaats van de wedstrijd voor infraroodfotografie ‘Onzichtbaar’. De wedstrijd is een onderdeel van het project 'Ontdek het onzichtbare heelal', waarmee de Rijksuniversiteit Groningen in 2008 de Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie in de wacht sleepte.

In de fotowedstrijd 'Onzichtbaar' werden leerlingen uit het primair en voorgezet onderwijs uitgedaagd om een origineel idee in te sturen voor de mooiste infraroodfoto van Nederland. De negen beste inzendingen zijn uitgewerkt in samenwerking met professionele fotografen en infraroodexperts. Op groot formaat zijn de genomineerde foto's sinds juli van dit jaar tentoongesteld op het dak van NEMO en in de Bernoulliborg van de Rijksuniversiteit Groningen. De genomineerde foto’s zijn ook hier te bekijken: www.ontdekhetonzichtbareheelal.nl

Op 31 oktober worden vanaf 13.00 uur tijdens de Onzichtbare Zaterdag in NEMO verschillende extra infraroodactiviteiten gehouden, zoals lezingen, workshops en presentaties.

De finale en de prijsuitreiking worden gepresenteerd door Miss Nederland 2008 Deniz Akkoyun. Tijdens de finale wordt de vakjuryprijs bekendgemaakt. De winnaar van de juryprijs krijgt de titel Miss of Mister Infrared Universe. Bovendien krijgt de winnaar een handheld camera en een reis naar het Herschel Infrared Telescope Science Operations Centre in Madrid. In de vakjury hebben zitting: Saskia Asser (Huis Marseille), William Herschel, Roel Gathier (algemeen directeur van SRON), Arie Kraaijeveld (PBT) en Peter Barthel (hoogleraar Astrofysica/ Rijksuniversiteit Groningen).

Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs. In de gehele maand oktober kon het publiek stemmen via het internet en aan de hand van stemkaarten in Groningen en Amsterdam.

Het Onzichtbare Heelal