Finale Sterrenkunde Olympiade 2011 in Nijmegen

Finale Sterrenkunde Olympiade 2011 in Nijmegen
De finale van de vijfde Sterrenkunde Olympiade vindt plaats op de Radboud Universiteit Nijmegen van 14 t/m 16 juni. De vijftien kandidaten die de hoogste score behaalden in de voorronde, strijden dan om de hoofdprijs, een waarneemreis naar de Roque de los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma.

De Nederlandse Sterrenkunde Olympiade is een jaarlijkse wedstrijd voor middelbare scholieren die geïnteresseerd zijn in natuur- en sterrenkunde. Dit jaar wordt de finale georganiseerd door de Afdeling Sterrenkunde van de Radboud Universiteit. De deelnemers zullen eerst een masterclass over verschillende sterrenkundige onderwerpen volgen. De masterclass wordt gegeven door onderzoekers en docenten in de sterrenkunde en gaat over onderwerpen als zwaartekracht, compacte dubbelsterren, supernova’s, zwarte gaten en kosmische straling.

Eén van de docenten is prof. dr. Heino Falcke, die op 7 juni 2011 de NWO-Spinozapremie 2011 ontving, de hoogste onderzoeksprijs in de Nederlandse wetenschap. Hij kreeg de prijs voor zijn werk in de radiosterrenkunde, zijn bijdrage aan de Europese reuzenradiotelescoop Lofar en zijn onderzoek naar zwarte gaten. In zijn college voor de Sterrenkunde Olympiade zal hij zich richten op zwarte gaten.

In aparte werkcolleges maken de deelnemers opgaven over de stof van de colleges. Tijdens de avond staat waarnemen met de radiotelescopen en de optische telescopen van de Afdeling Sterrenkunde op het programma. Op woensdag 15 juni staat, bij helder weer, de totale maansverduistering centraal. Op donderdag volgt het examen met vragen over de onderwerpen die tijdens de colleges van de masterclass zijn behandeld.

De Olympiade wordt afgesloten met een feestelijke prijsuitreiking op donderdagmiddag om 14.30 uur, in de hal van het Huygensgebouw. De hoofdprijs is traditiegetrouw een reis naar de Roque de los Muchachos sterrenwacht op het Canarische eiland La Palma, waar de winnaar met een professionele telescoop mag gaan waarnemen. Naast de hoofdprijs zijn er iPods en sterrenkundeboeken te winnen.

Meer informatie