Ewine van Dishoeck mag Lodewijk Woltjer Lecture geven

Ewine van Dishoeck Credit: Jarno Verhoef
Ewine van Dishoeck Credit: Jarno Verhoef

De Nederlandse astronome prof. dr. Ewine van Dishoeck (Universiteit Leiden) mag de prestigieuze 'Lodewijk Woltjer Lecture' houden. Dat heeft de European Astronomical Society vandaag bekend gemaakt. Dr. Saskia Hekker krijgt een prijs vanwege haar snelle carrière.

Ewine van Dishoeck mag de lezing (vernoemd naar de Nederlander Lodewijk Woltjer) houden vanwege haar uitzonderlijke carrière in de astrofysica, in het bijzonder op het gebied van de ster- en planeetvorming. Van Dishoeck is hoogleraar in Leiden en wetenschappelijk directeur van NOVA, de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie. In 2000 ontving ze de NWO-Spinozapremie. De lezing vindt waarschijnlijk plaats op 22 juni in Tenerife tijdens de European Week of Astronomy and Space Science.

Saskia Hekker krijgt de '2015 MERAC Prize for the Best Early Career Researcher in Theoretical Astrophysics'. Dr. Saskia Hekker ontvangt de prijs (€20.000) voor onder andere voor haar bijdrage in het begrijpen van de structuur van rode reuzen. Hekker promoveerde in 2007 in Leiden en werkte daarna in België en Engeland. Ze kreeg in 2011 een Veni van NWO waarmee ze drie jaar onderzoek deed aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds eind 2013 werkt ze aan het Max Planck Institute for Solar System Research in het Duitse Göttingen.

Meer informatie