Ewine van Dishoeck benoemd tot erelid American Academy of Arts and Sciences

Leiden, 11 juni 2008

Prof. dr. Ewine van Dishoeck, hoogleraar astrochemie aan de Sterrewacht Leiden en Spinozaprijswinnares, is benoemd tot buitenlands erelid van de American Academy of Arts and Sciences (AAAS), een van de meest prestigieuze gezelschappen op het gebied van Wetenschap en Kunst in de Verenigde Staten.

Afgelopen maand heeft de AAAS de lijst bekend gemaakt met nieuwe leden en buitenlandse ereleden. Een van de 22 ‘Foreign Honorary Members’ dit jaar is de Leidse astronome. Onder de andere benoemingen bevinden zich Nobelprijswinnaars, ontvangers van de Pulitzer en Pritzker prijs, en Academy en Grammy award winnaars.

De American Academy of Arts and Sciences is een van de meest prestigieuze gezelschappen op het gebied van Wetenschap en Kunst in de USA. 'The Academy honors excellence by electing to membership remarkable men and women who have made preeminent contributions to their fields, and to the world', aldus Academy President Emilio Bizzi. Reeds 228 jaar probeert de Academy publieke belangen te dienen door trendsetters in verschillende vakgebieden bij elkaar te brengen om belangrijke alledaagse onderwerpen in een interdisciplinaire setting te bespreken. Voorzitster Lesle Berlowitz vervolgt: ‘Ik ben er zeker van dat het selecte gezelschap dat dit jaar is gekozen deze traditie zal voortzetten’.

Onder hen bevinden zich internationale bekendheden zoals de voormalige Stafchef van het Witte Huis, James A. Baker III, blues gitarist BB King en de Turkse Nobelprijs winnaar Orhan Pamuk en dus ook Prof. Ewine van Dishoeck, hoogleraar astrochemie aan de Leidse Sterrewacht.

Van Dishoeck heeft in 2000 de Nederlandse Spinozaprijs gewonnen en is sinds afgelopen jaar wetenschappelijk directeur van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA). Haar onderzoeksgebied is gericht op de chemische processen in de ijle wolken tussen de sterren. Door middel van modellen en waarnemingen, bijvoorbeeld met de ISO en Spitzer satelliet of met behulp van nieuwe faciliteiten zoals het Nederlandse HIFI instrument aan boord van de Herschel satelliet (lancering begin 2009) of ALMA, de Atacama Large Millimeter Array in Chili, onderzoekt zij hoe de chemische en fysische structuur evolueert tijdens de vorming van nieuwe sterren en planeten.

Prof. van Dishoeck: ‘Deze benoeming kwam als een volledige verrrassing. Een enorme eer om met zoveel beroemdheden en interessante persoonlijkheden bijeen te komen en de Nederlandse reputatie in de wetenschap hoog te houden.’ De nieuwe leden worden geïntroduceerd tijdens een ceremonie op 11 oktober a.s. in Cambridge, Massachusetts.

Een volledige lijst met namen is beschikbaar via de AAAS website