Europese subsidie voor UvA astronoom Rudy Wijnands

Amsterdam, 14 juli 2008

De astronoom dr. Rudy Wijnands, van het Sterrenkundig Instituut Anton Pannekoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft van de European Research Council (ERC) een Starting Grant gekregen van vijfhonderdduizend euro. Wijnands gaat met de subsidie onderzoek doen naar neutronensterren en zwarte gaten die met een ongebruikelijk lage snelheid materie accreteren van een begeleidende ster.

Accreteren is het proces waarbij materie samentrekt zodat er uit veel kleine deeltjes een aantal grote ontstaan. De huidige generatie telescopen en meetinstrumenten geven de onderzoeker de mogelijkheid deze zeer traag accreterende sterren te bestuderen. Wijnands kan daardoor nieuwe informatie verkrijgen over de extreme processen die zich in en rond deze neutronensterren en zwarte gaten afspelen.

De ERC is in 2007 door de Europese Unie opgericht voor de financiering van baanbrekend onderzoek. De Starting Grant is bedoeld voor onderzoekers die twee tot negen jaar geleden zijn gepromoveerd en zich willen vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider. Dit jaar ontvingen ongeveer driehonderd onderzoekers, van de meer dan negenduizend ingediende aanvragen, de subsidie van de ERC.

Meer informatie over de ECR Starting Grant