Europese onderzoekssubsidie voor Anna Watts (UvA)

De sterrenkundige Anna Watts (Universiteit van Amsterdam) ontvangt een ERC Consolidator Grant voor onderzoek naar neutronensterren. Dat heeft de Europese Research Council bekendgemaakt. Deze prestigieuze subsidie is persoonsgebonden en bedraagt per onderzoeksproject ongeveer 2 miljoen euro. De Consolidator Grant is bedoeld voor onderzoekers die 7 tot 12 jaar geleden zijn gepromoveerd. Met de subsidie kunnen de onderzoekers zich vestigen als onafhankelijk onderzoeksleider.

Anna Watts. (c) UvA
Anna Watts. (c) UvA

De titel van het onderzoeksproject van Anna Watts luidt 'Advancing the Equation of state of Neutron Stars'. Neutronensterren zijn gemaakt van nucleair materiaal onder omstandigheden van extreem hoge dichtheid. Daarmee zouden deze sterren de enige plekken in het universum kunnen zijn waarin we stabiele toestanden van materie van strange-quarks kunnen vinden.

Om uit te vinden waaruit neutronensterren bestaan, moeten sterrenkundigen hun massa en straal meten. Maar dit is erg lastig, want hoewel ze minstens evenveel massa bevatten als onze zon, zijn ze slechts zo groot als de stad Amsterdam en zijn ze vele lichtjaren van de aarde verwijderd.

Anna Watts gaat een nieuwe techniek ontwikkelen en verfijnen voor het meten van massa en straal gebruikmakend van relativistische effecten op röntgenstralen die worden uitgezonden door de hot spots op het oppervlak van de neutronenster. Deze techniek heet Pulse Profile Modeling.

Door gebruik te maken van data van de Neutron Star Interior Composition Explorer (NICER) van NASA en vooruit te kijken naar de volgende generatie röntgenruimtetelescopen, wil Watts een revolutie teweegbrengen in ons begrip van ultradichte nucleaire materie.

Bron: UvA