EU-UNAWE workshop in Leiden geopend - UNAWE-oprichter Miley geridderd

EU-UNAWE workshop in Leiden geopend - UNAWE-oprichter Miley geridderd
In aanwezigheid van parlementariërs uit Europa, Zuid-Afrika en Nederland is vandaag de workshop ‘Astronomy to Inspire and Educate Young Children’ officieel geopend. De workshop brengt deskundigen in het sterrenkundig onderwijs, leraren, astronomen, politici, kunstenaars, diplomaten en leden van het wereldwijde EU Universe Awareness netwerk voor een week bij elkaar.

Deelnemers uit 28 landen volgen in het Lorentz Center van de Universiteit Leiden een programma met lezingen en discussies over astronomie en educatie. De focus tijdens deze seminars ligt op de vroege ontwikkeling van kinderen. EU Universe Awareness (EU-UNAWE) richt zich namelijk op kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar, met name die uit achtergestelde gemeenschappen.

EU-UNAWE heeft als doel kinderen bewust te maken van de grootsheid en schoonheid van het heelal en probeert hun blikveld te verruimen om zo hun belangstelling te wekken voor wetenschap en techniek. Onderwijsprogramma's, educatieve materialen, methoden van evaluatie en wereldwijde capaciteitsopbouw zijn onderwerpen die in dat licht aan de orde komen tijdens de workshop.

Tijdens de opening sprak Gay Mitchell van de DevelopmenHt Committee van het Europees Parlement over het belang van sterrenkunde en EU-UNAWE voor wereldwijde capaciteitsopbouw. Vervolgens sprak Eugene Ngcobo, voorzitter van de commissie wetenschap en techniek van het Zuid-Afrikaanse Parlement, over wetenschapseducatie in zijn land. Bas Jan van Bochove, voorzitter van de vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap sloot de rij en benadrukte het belang van EU-UNAWE en de bijdrage daarvan aan de kansarme gemeenschappen in Nederland.

De opening vond plaats in de prachtig gerestaureerde Oude Sterrewacht in Leiden. Het evenement werd opgeluisterd door een live videoverbinding tussen afgevaardigden op de Oude Sterrewacht en jonge kinderen in Sutherland, Zuid-Afrika, de thuisbasis van de Zuid-Afrikaanse Large Telescope (SALT) en het South African Astronomical Observatory (SAAO).

Tijdens de opening werd George Miley door de Leidse burgemeester Henri Lenferink gedecoreerd als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten voor de samenleving.