Estlandse musicus componeert voor IYA2009

Estlandse musicus componeert voor IYA2009
Componist Urmas Sisask (Estland, 1960) schrijft een nieuw werk voor 4-handig piano en draagt dat op aan de Groningse pianisten Elles van der Heiden en Siebert Nix (het Grieg Pianoduo), en aan de Groningse astronoom Peter Barthel. Sisask componeert dit nieuwe werk speciaal voor het op handen zijnde Internationaal Jaar van de Sterrenkunde 2009.

Componist Sisask, die ook koor- en orkestdirigent is, laat zich geregeld bij zijn werk inspireren door de kosmos. Zijn muziek kent een groot gevoel voor symboliek. Binnen reeds 91 gepubliceerde Opusnummers valt op dat naast de vele werken voor zang en koor ook de instrumentale en orkestwerken ruimschoots vertegenwoordigd zijn. Met dit repertoire heeft Sisask een geheel eigen compositiestroming geformuleerd die inmiddels bekend staat onder de naam 'astromuziek'. Deze brengt in zijn uitwerking unieke resonanties teweeg: een kosmische ervaring voor de luisteraar!


Waren bij eerdere composities de Melkweg, sterrenbeelden of verschillende typen sterrenstelsels het thema, in het nieuwe werk zal Sisask de beroemde Sombrero-nevel verklanken. De Sombrero-nevel is de bijnaam van het fraaie spiraalsterrenstelsel Messier 104, dat zich op een afstand van 50 miljoen lichtjaar van onze Melkweg bevindt.

Het Groningse Grieg Pianoduo heeft recentelijk een succesvolle CD uitgebracht met kosmische muziek van Sisask. Peter Barthel is hoogleraar sterrenkunde aan het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, en tevens captain van het team dat de 2008 Academische Jaarprijs voor wetenschapscommunicatie won. Hij maakte in 2000 samen met collega Mark Neeser een fraaie afbeelding van de Sombrero, gebruik makend van een 8 meter telescoop in Chili. Deze afbeelding - die een veelverkochte poster is geworden - dient nu de componist tot inspiratie. Op verzoek van de pianisten en de astronoom componeert Sisask dit nieuwe Sombrero werk, ter gelegenheid van het sterrenkundejaar.

Het Grieg duo zal samen met de astronoom deze nieuwe compositie, evenals andere werken van Sisask, in 2009 gaan uitvoeren. Het pianospel zal worden begeleid door beelden van het heelal, in het bijzonder van de kosmische objecten die in de muziek verklankt worden. De wereldpremière van het nieuwe werk staat gepland voor zomer 2009. De uitvoerenden hopen dat ook de componist daarbij aanwezig zal zijn.

Grieg Pianoduo
IYA2009


Bron: ESO (afbeelding bewerkt door Mark Neeser (Kapteyn Instituut, Groningen) en Richard Hook (ST/ECF, Garching, Duitsland)

Bron: ESO (afbeelding bewerkt door Mark Neeser (Kapteyn Instituut, Groningen) en Richard Hook (ST/ECF, Garching, Duitsland)