ESO’s verborgen schatten zien het daglicht

ESO’s verborgen schatten zien het daglicht
ESO heeft de winnaars bekendgemaakt van de astrofotografie-wedstrijd Hidden Treasures 2010, waarvoor bijna honderd inzendingen zijn binnengekomen. Hidden Treasures gaf sterrenkunde-amateurs de kans om ESO's archieven met astronomische data te doorzoeken op verborgen kosmische juweeltjes. Sterrenkunde-enthousiasteling Igor Chekalin uit Rusland heeft de eerste prijs gewonnen - een bijzondere reis naar de Very Large telescope op Paranal in Chili.

De afbeeldingen van de sterrenhemel die te zien zijn in de persberichten van ESO zijn indrukwekkend. Maar vele uren handwerk zijn nodig om van de ruwe data die de telescopen leveren, kleurrijke afbeeldingen te maken. Die worden gecorrigeerd voor verstoringen en worden zo verbeterd dat de details in de astronomische data zichtbaar worden. ESO heeft een team van professionele beeldbewerkers, maar voor de Hidden Treasures 2010 competitie besloten deze experts om enthousiaste amateursterrenkundigen en -fotografen de mogelijkheid te geven de wereld te tonen wat zij zouden kunnen doen met de gigantische hoeveelheid data die de ESO-archieven bevatten.

'We waren compleet verrast door het aantal en de kwaliteit van de inzendingen. Dit was geen uitdaging voor bangeriken, omdat de deelnemers niet alleen vaardigheden op het gebied van dataverwerking nodig hadden, maar ook een artistiek gevoel. We zijn opgetogen dat er zoveel talent blijkt te bestaan', aldus Lars Lindberg Christensen, hoofd van ESO's Education and Public Outreach Department.

Lees meer op de ESO-website