ESO tekent contracten voor de reusachtige hoofdspiegel van de ELT

Artistieke impressie van de Hoofdspiegel van de ELT. Credit: ESO/L. Calçada
Artistieke impressie van de Hoofdspiegel van de ELT. Credit: ESO/L. Calçada

Tijdens een ceremonie die vandaag is gehouden in het ESO-hoofdkwartier nabij München, zijn de contracten getekend voor de productie van de 39 meter grote hoofdspiegel van de Extremely Large Telescope (ELT). Het Duitse bedrijf SCHOTT zal de glassegmenten vervaardigen en het Franse bedrijf Safran Reosc zal deze polijsten, monteren en testen. Het contract voor het polijsten van de glassegmenten is het op één na grootste contract voor de bouw van de ELT en het op twee na grootste contract dat ESO ooit aan een bedrijf heeft gegund.

Het unieke optische systeem van ESO’s Extremely Large Telescope bestaat uit vijf spiegels, die stuk voor stuk een technologische uitdaging vormen. De 39 meter grote hoofdspiegel, die uit 798 afzonderlijke zeshoekige segmenten zal bestaan, elk met een middellijn van 1,4 meter, zal verreweg de grootste zijn die ooit voor een optische telescoop is vervaardigd. Tezamen zullen de segmenten tientallen miljoenen keren zoveel licht opvangen als het menselijk oog.

De contracten voor het vervaardigen en polijsten van de segmenten van de hoofdspiegel van de ELT zijn vandaag getekend door ESO’s directeur-generaal, Tim de Zeeuw, en hooggeplaatste vertegenwoordigers van SCHOTT en Safran Reosc, een dochteronderneming van Safran Electronics & Defense, in aanwezigheid van voorname stafleden van ESO. Het eerste contract, met SCHOTT, is getekend door Christoph Fark, uitvoerend vice-directeur geavanceerde optiek, en Thomas Westerhoff, directeur strategische marketing Zerodur. Het tweede contract, met Safran Reosc, is getekend door algemeen directeur Philippe Rioufreyt.

Tim de Zeeuw toont zich zeer content over de huidige voortgang met de ELT: ‘Dit zijn twee uitzonderlijke weken geweest! De secundaire spiegel van de ELT is gegoten en afgelopen vrijdag hadden we het voorrecht om in aanwezigheid van de president van Chili, Michelle Bachelet, de eerstesteenlegging voor de ELT te mogen bijwonen. En nu beginnen twee Europese bedrijven van wereldklasse aan de bouw van de enorme hoofdspiegel van de telescoop – misschien wel de grootste uitdaging van allemaal.’

De 798 zeshoekige segmenten die samen de hoofdspiegel van de ELT vormen, zal SCHOTT maken van het keramische materiaal Zerodur®, dat een lage uitzettingscoëfficiënt heeft. Eerder zijn SCHOTT ook de contracten gegund voor de productie van de enorme secundaire en tertiaire spiegels en het materiaal wordt ook gebruikt voor de vierde, flexibele spiegel die momenteel wordt vervaardigd.

Meer afbeeldingen op de Nederlandstalige ESO-website