ESO-sterrenkundekamp voor VO-scholieren - win een astronomische reis naar de Alpen

ESO-sterrenkundekamp voor VO-scholieren - win een astronomische reis naar de Alpen

Ben je 16, 17 of 18 jaar en wil je naar een internationaal sterrenkundekamp? Dat kan! De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) organiseert van woensdag 26 december 2018 tot dinsdag 1 januari 2019 een sterrenkundekamp in Noordwest-Italië. Je moet voor zondagavond 7 oktober (let op: de deadline is verlengd. Het was eerst 1 oktober!) een 3-minutenfilmpje uploaden met je motivatie. De beste Nederlandse inzending krijgt de verblijfkosten vergoed. 

Plaats van handeling is de Sterrenwacht van de autonome Italiaanse regio Valle d’Aosta (OAVdA). Het thema dit jaar is 'exoplaneten'. In verschillende sessies, zoals lezingen, doe-activiteiten en nachtelijke waarnemingen met de telescopen en instrumenten van de sterrenwacht, worden zowel het zichtbare als het verborgen heelal onder de loep genomen. Sociale activiteiten, wintersporten en excursies dragen eraan bij om het kamp tot een gedenkwaardige ervaring te maken. ESO en OAVdA zijn verantwoordelijk voor het wetenschappelijke programma van het ESO-sterrenkundekamp en zorgen, samen met verscheidene andere partners, voor sprekers en lesmateriaal.

Deelname kost €550. Dat is inclusief verblijf op basis van volpension in de jeugdherberg in Saint Barthélemy, professionele begeleiding, alle astronomische en ontspanningsactiviteiten, materialen, excursies, vervoer ter plaatse, busvervoer van en naar luchthaven Milaan Malpensa en verzekering. De reis vanuit huis naar Milaan en terug is voor rekening van de deelnemer.

Het kamp heeft plaats voor 56 leerlingen uit het voortgezet onderwijs tussen de 16 en 18 jaar (geboren in 2000, 2001 en 2002) uit de ESO-lidstaten en aanvullende landen van het ESO Science Outreach Network. Voor leerlingen uit overige landen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Studenten die naar het kamp willen, moeten voor 23.00 uur, 7 oktober 2018 het formulier op de webpagina van het kamp (op de site staat nog 1 oktober, maar de deadline is 7 oktober) invullen en een Engelstalige video van maximaal 3 minuten inzenden over het onderwerp ‘Ik wil het liefst ontdekken/uitvinden ……. omdat ……….’. Degene met de beste inzending uit een van de ESO-lidstaten wint een ESO-beurs die de volledige kosten van het kamp, inclusief de reis ernaartoe, dekt. Daarnaast betaalt de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie de beste inzending van een leerling uit Nederland.

Het aanwijzen van de beurswinnaars en de overige kandidaten vindt plaats op 19 oktober. Deelnemers moeten uiterlijk 26 oktober bevestigen dat ze het kamp zullen bijwonen (je kunt je tot die tijd dus nog terugtrekken). De selectiecriteria en andere deelnameinstructies staan op de webpagina van het kamp.

Oorspronkelijke persbericht (let op: op de site staat nog 1 oktober als deadline, maar de deadline is 7 oktober)