Engineer PowerWoman 2014 toegekend aan Gabby Aitink-Kroes

Credit: Ronald Halfwerk
Credit: Ronald Halfwerk

De prijs Engineer PowerWoman 2014 is toegekend aan Gabby Aitink-Kroes, ingenieur bij de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy. Aitink-Kroes heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van geavanceerde optische instrumenten voor sterrenkundig onderzoek. De prijs werd uitgereikt op de WoMenPower-conferentie in Hannover, Duitsland op vrijdag 11 april 2014.  

De Engineer PowerWoman 2014 wordt jaarlijks toegekend aan een vrouw die met succes actief is op het gebied van wiskunde, informatica , natuurwetenschappen of techniek en belangrijke bijdragen heeft geleverd aan haar werkgever vanwege haar toewijding, ideeën en resultaten. "De kans dat ik genomineerd zou worden schatte ik heel klein in, dus dat ik nu ben uitgeroepen tot Engineering PowerWoman 2014 is al helemaal een verrassing", zegt Aitink-Kroes. 

Sinds 1992 is Aitink-Kroes verbonden aan NOVA en ASTRON. Zij heeft een sleutelrol gespeeld bij de ontwikkeling van het MIRI-instrument dat zal worden geïnstalleerd op de ESA/NASA James Webb Space Telescope. Door slim gebruik te maken van symmetrie heeft zij het ontwerpen, de productie en het testen weten te bespoedigen. Daarnaast heeft zij bijgedragen aan de ontwikkeling van vele instrumenten voor ESO's Very Large Telescope en leidt zij momenteel de ontwikkeling van de mechanische componenten van het METIS-instrument voor de toekomstige European Extremely Large Telescope. Haar specialiteit ligt bij het ontwerpen van instrumenten die moeten werken bij een temperatuur van circa 240 graden Celsius onder nul.

Aitink Kroes is een actief lid van de diversiteitscommissie van ASTRON die onder andere is betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse Girlsday en de discussie over gendergelijkheid binnen wetenschap en technologie. Daarbij maakt zij deel uit van 'VHTO Spiegelbeeld'. Dit project heeft als doel meisjes en vrouwen enthousiast te maken voor wiskunde, natuurwetenschappen, techniek en ICT.