Eerste resultaten XMM satelliet veelbelovend

Vanochtend zijn op een persconferentie in Spanje de eerste resultaten bekend gemaakt van de röntgentelescoop XMM (X-ray Multi Mirror) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.De satelliet is succesvol gelanceerd op 10 december 1999. Sindsdien zijn deuren naar de ruimte geopend en instrumenten getest. Het blijkt dat de instrumenten aan boord werken zoals gedacht. Zo ook de Nederlandse instrumentele bijdrage aan de XMM satelliet, namelijk de Reflectie Tralie Spectrometer (de RGS).


De RGS is ontwikkeld en gebouwd onder verantwoordelijkheid van Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON). Deze röntgenspectrometer kan het röntgenlicht van sterren en sterstelsels uitéén rafelen in verschillende 'kleuren' net zoals een prisma dat kan met zichtbaar licht. De RGS bestaat uit een traliedeel dat het röntgenlicht in de verschillende golflengtes ontleedt en een cameradeel dat met behulp van speciale detectoren uiteindelijk het röntgenlicht registreert.Op internet kunnen de eerste Nederlandse resultaten van de RGS bekeken worden:
http://www.sron.nl/divisions/hea/xmm/index.html


Nadere informatie over de RGS en XMM :


dr. A.C. Brinkman

tel.: 030-2535712

A.C.Brinkman@sron.nl


dr. J.W.A. den Herder

tel.: 030-2535612;

J.W.A.den.Herder@sron.nl.


Stichting Ruimte Onderzoek Nederland (SRON) is een instituut van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en initieert, ontwikkelt, bouwt en gebruikt instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek in en vanuit de ruimte.


Nadere informatie over SRON activiteiten:

drs. Gerard Cornet

tel. 030-2535702

G.Cornet@sron.nl

SRON internetsite: http://www.sron.nl