Educatieve website over zwarte gaten gelanceerd

Educatieve website over zwarte gaten gelanceerd
In Groningen is de Nederlandstalige versie van de bekroonde website ‘Zwarte gaten: extreme zwaartekracht’ gelanceerd. De website, bedacht door de astronomen Gijs Verdoes Kleijn (Kapteyn Instituut, Rijksuniversiteit Groningen) en Roeland Van der Marel (Space Telescope Science Institute, Baltimore VS) behandelt op een zeer toegankelijke wijze één van de meest spraakmakende sterrenkundige ontdekkingen uit de 20ste eeuw: zwarte gaten. De site bevat veel grafische, multimediale en interactieve elementen. Bezoekers aan de website kunnen zelf zwarte gaten aan de hemel ontdekken, er heen reizen en vervolgens experimenten uitvoeren die laten zien wat er gebeurt als men dicht in de buurt van een zwart gat komt, of er inspringt. De website bevat ook een zwarte-gatenencyclopedie.

De website gaat uitgebreid in op de zoektocht naar het bewijs van het bestaan van zwate gaten, hun eigenschappen en de laatste ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek. De diverse experimenten en uitgebreide behandeling van de natuur- en sterrenkunde van zwarte gaten maken de website zeer geschikt voor gebruik in het voortgezet onderwijs en bij educatieve instellingen.


Verdoes Kleijn en Van der Marel hebben in 2006 de Pirelli Prijs gewonnen voor de Engelstalige versie van de zwarte-gatenwebsite. De Pirelli Prijs is een prestigieuze, internationale onderscheiding op het gebied van multimediale en interactieve communicatie van wetenschap en technologie. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt in de categorieën natuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologische en medische wetenschappen, en informatie- en communicatietechnologie. De website over zwarte gaten won zowel de natuurkunde-prijs als de ‘Top Prize’ van de hele competitie. Aan de Pirelli Prijs is een geldbedrag is verbonden van € 25.000. De Engelstalige website wordt jaarlijks bezocht door een kwart miljoen bezoekers.

Zwarte gaten: extreme zwaartekracht
Science Linx