Educatieve video’s Huygens Tentoonstelling beschikbaar voor het onderwijs

Educatieve video’s Huygens Tentoonstelling beschikbaar voor het onderwijs

Voor de tentoonstelling 'Constantijn & Christiaan Huygens - een gouden erfenis' in de Grote Kerk in Den Haag (t/m 28 augustus 2013) maakten de gastconservatoren Charlotte Lemmens (scenario, productie en regie) en Vincent Icke (presentatie) samen met Roel Zaadnoordijk (camera en montage) elf educatieve video's over de ontdekkingen van Christiaan Huygens. Deze video’s zijn nu beschikbaar om bijvoorbeeld in de natuurkundeles te gebruiken. De duidelijke uitleg maakt de video’s geschikt voor de bovenbouw van de basisschool en het voortgezet onderwijs. 

 1. Lenzen en Linzen. Over de werking van lenzen en het zelf slijpen van lenzen door Christiaan Huygens. De uitleg van het principe van Huygens bij de vorming van een brandpunt bij een bolle lens is erg mooi.
 2. De man met de ring. Over de ontdekking van de ring rond Saturnus en de ontdekking van de maan Titan door Christiaan Huygens.
 3. Op de Haarlemmertrekvaart. Over de vraag over wat er gebeurt als twee gelijke ballen met elkaar botsen. Huygens legt via een experiment op de Haarlemmertrekvaart het begrip relatieve beweging al uit.
 4. Aan de ketting. Over de vorm van een ketting die aan twee punten is opgehangen. Is deze vorm een parabool? Newton dacht van wel maar Huygens bewees meetkundig dat een parabool niet klopt. Met voorbeelden van kettinglijnen in de praktijk.
 5. Waar ben ik. Over relatieve bewegingen en het verrassende inzicht van Huygens over absolute beweging.
 6. Golven en botsen. Over het Principe van Huygens. Licht al golfverschijnsel en de uitleg van Huygens over de stootbeweging die wordt doorgegeven door onzichtbare kleine deeltjes.
 7. Kromme banen. Over de formule van de middelpuntvliedende kracht. Huygens schrijft al eerste een natuurkundige formule op.
 8. Speelen van Geluck. Over kansberekening, een gebied waarover Huygens het nodige heeft geschreven. 
 9. Sterrenbeelden. Gaat over afstanden in het heelal. Sterrenbeelden zijn toevallige samenstellingen van sterren die in werkelijkheid op verschillende afstanden staan. Christiaan Huygens had daar al zijn ideeën over.
 10. Cycloïde, de kortste weg.Over de vorm van een cycloïde. Met botsingsproeven en de cycloïdevorm in een slingerbeweging wordt de ontdekking van het slingeruurwerk uitgelegd.
 11. De onrust. Over hoe je een perfect lopende klok kunt maken met als uitgangspunt de perfecte symmetrie van een cirkel. De oplossing van Christiaan Huygens is nog steeds de basis van ieder tikkend horloge.

 Tentoonstelling Constantijn & Christiaan Huygens - een gouden erfenis