Dwingeloo Radiotelescoop ondersteunt satellietmissie

Triton-1
Triton-1

De Dwingeloo Radiotelescoop is meer dan een radiotelescoop. Dit is afgelopen week aangetoond toen in een bijzondere samenwerking tussen de vrijwilligers van CAMRAS, die de telescoop beheren, en de Delftse nanosatellietbouwer ISIS de telescoop werd ingezet voor het herstellen van de communicatie met de satelliet Triton-1.

Op 21 november lanceerde ISIS vanuit Rusland haar eerste testsatelliet, Triton-1, voor het volgen van schepen op open zee. Het bleek echter dat in een operationele modus van de satelliet de zender continue aanstond waardoor de radioontvangers werden verstoord en de satelliet geen commando's ontving. De Dwingeloo Radiotelescoop, nog volop in de testfase na een recente restauratie, bleek in te zetten als een sterke zender om Triton-1 weer tot de orde te roepen. Na enkele dagen voorbereiding en enkele aanpassingen aan de telescoop om haar tijdelijk om te bouwen tot radiozender werd op vrijdag 29 november gepoogd Triton-1 te commanderen. 

Een team van CAMRAS en ISIS probeerde vrijdag de storing door de zender van de satelliet te 'overschreeuwen' met de grote antenne van de Dwingeloo Radiotelescoop. Binnen enkele seconden na het versturen van het commando via de telescoop kon vanuit het grondstation in Delft worden geverifieerd dat de satelliet in een andere modus was gezet en dat de satelliet direct weer kon worden gebruikt.

Meer informatie:
ISIS
CAMRAS